Shedia

EN GR

07/02/2014 Το περιοδικό

Η Σχεδία των Γραμμάτων και των Τεχνών

Πέντε γνωστοί και καταξιωμένοι άνθρωποι από το χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών προβάρουν τα γιλέκα των πωλητών της «σχεδίας» και ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους για την πρώτη τους πώληση. 
Οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης και Αύγουστος Κορτώ και οι ηθοποιοί  Χρήστος Λούλης, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Γιούλικα Σκαφιδά με τη «σχεδία» ανά χείρας θα είναι αυτό το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου (12:00-13:00) σε κεντρικά «πόστα» (σημεία στο κέντρο της πόλης) για να στείλουν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έχοντας δίπλα τους πωλητές της «σχεδίας». 
Όλα αυτά στο πλαίσιο των δράσεων της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου (International Street Paper Vendors Week, 3-8 Φεβρουαρίου), στις οποίες, βεβαίως, συμμετέχει και το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου.   
 
 
«Είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε αισιόδοξοι», δηλώνει ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε και δημοσιεύεται στο τρέχον επετειακό τεύχος της «σχεδίας» («Το μέλλον είναι οι ιδέες», σελ. 20, τεύχος #12).
«Αισιόδοξοι και πάντα ενεργοί και μάχιμοι», θα συμπληρώναμε εμείς, εκφράζοντας –πιστεύουμε- το σύνολο των δεκάδων χιλιάδων φίλων της «σχεδίας», σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.
Η συμπλήρωση του πρώτου χρόνου κυκλοφορίας του μοναδικού ελληνικού περιοδικού δρόμου συμπίπτει και με την Διεθνή Εβδομάδα Πωλητών Περιοδικών Δρόμου (International Street Paper Vendors Week, 3-8 Φεβρουαρίου). Στόχος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από περιοδικά δρόμου, σε δεκάδες χώρες και στις πέντε ηπείρους είναι η ανάδειξη του ενός και μοναδικού ζητούμενου του παγκόσμιου αυτού εκδοτικού κινήματος: Η υποστήριξη του ανθρώπου. Εκείνου που δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί να ξαναπάρει τη ζωή του στα χέρια του. Του πωλητή του περιοδικού δρόμου που, με αξιοπρέπεια, δίνει τον καλό αγώνα για μια καλύτερη ζωή, έχοντας βιώσει την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, την έλλειψη στέγης.  
Στην Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστραλία και στην Ελλάδα, τα τρία περιοδικά δρόμου (The Big Issue UK, The Big Issue Australia και η «σχεδία») έχουν μία κοινή δράση: Απευθύνθηκαν σε επώνυμους συμπολίτες και τους ζήτησαν να γίνουν πωλητές για μία ώρα. Πολιτικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, αθλητές, επιχειρηματίες, πασίγνωστοί, γνωστοί και λιγότεροι γνωστοί πολίτες ανταποκρίθηκαν. Ήδη στην Αυστραλία και στη Μεγάλη Βρετανία, το… «celebrity selling», όπως το ονομάζουν οι αγγλοσάξονες («πωλήσεις των επωνύμων», σε ελεύθερη απόδοση) έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και κορυφώνεται αυτό το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.
Αυτή ακριβώς την ημέρα, πέντε πολύ γνωστοί, εξαίρετοι και διακεκριμένοι ο καθένας στον τομέα του συμπολίτες μας, οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης (στην πλατεία Κολωνακίου) και Αύγουστος Κορτώ (στην πλατεία Εξαρχείων) και οι ηθοποιοί  Χρήστος Λούλης (στην πλατεία Συντάγματος, έξοδος Μετρό), Γιώργος Πυρπασόπουλος (Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου) και Γιούλικα Σκαφιδά (πλ. Καπνικαρέα) θα φορέσουν το γιλέκο της «σχεδίας» και παρέα με έναν διαπιστευμένο πωλητή, θα σταθούν στο προσωρινό τους πόστο για να πουλήσουν «σχεδία» (δίνοντας πάντα, την αντίστοιχη απόδειξη), στέλνοντας παράλληλα, το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης ενάντια στη φτώχεια και σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.
Αυτό το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 ως τις 13:00, λοιπόν, προμηθευτείτε το αγαπημένο σας περιοδικό από τον επώνυμο πωλητή της περιοχής σας!
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες