Shedia

EN GR

14/05/2025

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΛΗΣ, ΣΕΦ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ένας αγαπημένος σεφ μαγειρεύει παρέα με δύο φίλους της «μικρής σχεδίας» και τους αποκαλύπτει τα μυστικά του.

 

Ο Γιώργος Τσούλης στα 36 του χρόνια, έχει καταφέρει να κατακτήσει όλα όσα ονειρευόταν!Είναι ένας επιτυχημένος σεφ που λατρεύει τη δουλειά του, γιατί το κάνει με την καρδιά του! Κι αυτό βγαίνει προς τα έξω! Για τον ίδιο, η μαγειρική δεν είναι δουλειά, αλλά πάθος και μεράκι. Έχει διάθεση, φαντασία και περιέργεια μικρού παιδιού, αλλά κι επιμονή, υπομονή και προθυμία  να ρίξει πολλές ώρες δουλειάς  για την αναζήτηση της τέλειας συνταγής που θα συναρπάσει τον ουρανίσκο!  Ακόμα κι όταν λείπει από τον αγαπημένο του μικρό Ανδρέα, που τον λατρεύει, και τη γυναίκα του, η στήριξή τους είναι αδιαμφισβήτητη.  Άλλωστε, πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα, υπάρχει μια ξεχωριστή γυναίκα που στέκεται διαρκώς στο πλευρό του.

Παραδέχεται ότι αν έχει καταφέρει κάτι τόσα χρόνια είναι ότι όταν βάζει κάτι  στο μυαλό του δεν τα παρατάει μέχρι να πετύχει!

 

Τι δεν ξέρουμε γι’ αυτόν;

Ήθελε να γίνει αστροναύτης, αλλά το διάβασμα δεν ήταν το φόρτε του. Η φαντασία του, όμως, ήταν απεριόριστη! Η οικογένειά του ονειρευόταν να τον δει στην οικογενειακή πιτσαρία, αλλά εκείνος… απογειώθηκε για το Παρίσι στα 19 του! Στο πρώτο εστιατόριο που δούλεψε, κέρδισε αστέρι και συνεργάστηκε με γίγαντες της γαστρονομίας, όπως ο Μισέλ Ρου.

Μεγάλωσε με πίτσες, σοκολάτες και σουβλάκια. Η γιαγιά του ήταν η βασική του «σεφ», αφού οι γονείς του δούλευαν ασταμάτητα στην πιτσαρία.

Ήταν παχύσαρκος ως παιδί και δέχτηκε μπούλινγκ. Στα 16 του έφτασε τα 120 κιλά, ώσπου είπε: «Φτάνει!».  Έχασε 30 κιλά σε τρεις μήνες, αλλά έφτασε στο άλλο άκρο, στη νευρική ανορεξία. Σήμερα, ξέρει ότι η ισορροπία είναι το παν και τονίζει πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να στηρίζουν τα παιδιά τους.

Έγινε τηλεοπτικός σεφ στα 26! Πρώτα στο Mega με την Τζένη Μπαλατσινού, μετά με την Ελένη Μενεγάκη (μια φορά... και τρεις!), ενώ τα τελευταία χρόνια πηγαινοέρχεται μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου για το εστιατόριό του. Σύντομα, ετοιμάζει νέο πρότζεκτ στο Μικρολίμανο.

Ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα με τη Unicef και το Υπουργείο Υγείας, μαγειρεύοντας με παιδιά και μιλώντας για την παιδική παχυσαρκία. Από την Αθήνα μέχρι την Κοζάνη, με κουτάλες αντί για μικρόφωνα.

Έχει έναν γιο 2,5 ετών, τον μικρό Ανδρέα, που λατρεύει τη μαγειρική! Μαζί ανακατεύουν μακαρόνια και φτιάχνουν κέικ (βοηθάει και η γιαγιά σε αυτό, βέβαια).

Στο σπίτι δεν μαγειρεύει. Ευτυχώς, η γυναίκα του είναι εξαιρετική μαγείρισσα και του έχει λύσει τα χέρια.

Έχει εκδώσει το βιβλίο «ΜΑ-γυρεύοντας τις εποχές» και ετοιμάζει ένα παιδικό βιβλίο μαγειρικής. Άραγε, αν ρωτούσε το παιδικό του εαυτό, πώς θα ήθελε να είναι ένα τέτοιο βιβλίο; Πολύχρωμο, παιχνιδιάρικο, γεμάτο πεντανόστιμες και θρεπτικές συνταγές! Και ναι, γίνεται.

Αν μπορούσε να ταξιδέψει στον χρόνο, θα ήθελε να έχει γεννηθεί στα ‘80s και να γνωρίσει τον διάσημο τραγουδιστή Φρέντι Μέρκιουρι (Freddy Mercury). Το άκουσμα του τραγουδιού «We Will Rock You» την ώρα της μαγειρικής... τον εμπνέει σίγουρα!

Η μουσική είναι η δεύτερη αγάπη του. Δεν μπορεί να μαγειρέψει χωρίς αυτήν. Από κλασική μέχρι ροκ, η κουζίνα του έχει πάντα soundtrack. Γιατί, όπως λέει, η μαγειρική είναι τέχνη και κάθε έργο τέχνης χρειάζεται τη σωστή μουσική υπόκρουση.

 

Ο Σεφ αποκαλύπτει!

Τα μαγικά της δουλειάς:

  • Να αφήνεις τη φαντασία σου ελεύθερη! Να σκέφτεσαι, να δημιουργείς, να φέρνεις στη ζωή, γεύσεις που κάνουν τους άλλους να λένε… «Μμμ!»
  • Να βλέπεις ένα χαμόγελο να σχηματίζεται στο πρόσωπο κάποιου, επειδή το φαγητό του θύμισε τη γιαγιά του.
  • Να ενώνεις ανθρώπους που δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα, αλλά καταλαβαίνουν από γεύσεις!

Τα δύσκολα της κουζίνας:

  • Πίεση, άγχος, τρέξιμο! Είσαι έτοιμος για πολλές ώρες δουλειάς χωρίς ρεπό;

 

  • Μπορεί να χάσεις βραδιές με φίλους, αλλά… αν σε αγαπάνε, θα χαίρονται που ακολουθείς το όνειρό σου!

 

  • Αν μπεις σε αυτήν τη δουλειά για λάθος λόγους (χρήμα, δόξα, φήμη), καλύτερα να σκεφτείς ξανά. Η κουζίνα θέλει καρδιά!

Συμβουλές για γονείς

  • Φάτε πιο υγιεινά! Τα παιδιά αντιγράφουν ό,τι βλέπουν!
  • Μαγειρέψτε μαζί! Η κουζίνα είναι μια ευκαιρία να δεθείτε.
  • Η Μαγειρική είναι τέχνη! Όταν δημιουργείς κάτι από το μηδέν, αποκτάς αυτοπεποίθηση. Είναι σαν τη ζωγραφική. Συλλαμβάνεις κάτι στο μυαλό που δεν υπάρχει. Πρώτα περνάει από την καρδιά και μετά από τα χέρια.

                Συμβουλές για παιδιά

  • Όλα χρειάζονται! Και οι σοκολάτες, και τα πατατάκια! Το θέμα είναι να τα απολαμβάνεις χωρίς υπερβολές.
  • Άσκηση και σωστή διατροφή πάνε μαζί!
  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου το Σαββατοκύριακο, αλλά όλη την εβδομάδα… δώσε βάση στα θρεπτικά φαγητά!

Και για το μπούλινγκ  

  • Άλλο εκφραστική βία, άλλο μπούλινγκ. Η εκφραστική βία είναι η κοροϊδία. Να αποκαλείς τον άλλον χοντρό για παράδειγμα. Το μπούλινγκ είναι φόβος. Να φοβάσαι να πεις στον άλλον ότι σε είπε χοντρό για να μη σε πιάσει και σε πλακώσει στο ξύλο.
  • Οι γονείς πρέπει να δημιουργήσουν ασφαλές περιβάλλον. Να μπορούν τα παιδιά να μιλήσουν, να αισθάνονται στήριξη, να δημιουργήσουν μαζί τους ένα κλίμα εμπιστοσύνης.
  • Όσο πιο πολύ απαγορεύεις, τόσο πιο ελκυστικό γίνεται κάτι. Δώστε επιλογές, όχι απαγορεύσεις!

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ!

Το στούντιο είναι έτοιμο, η ενέργεια στα ύψη καιοι σεφ της «μικρής Σχεδίας» πιάνουν τις κουτάλες!Ο Χρήστος, 12 χρόνων και η Βασιλική,  εννιά χρόνων, μπαίνουν στην κουζίνα με τον σεφ Γιώργο Τσούλη. Στο μενού; Πέστο με μπρόκολο! Ναι, καλά διαβάσατε. Μπρόκολο!

Θα καταφέρει ο σεφ να τους πείσει ότι τα λαχανικά μπορούν να είναι απολαυστικά; Η συνέχεια… επί της κουζίνας!

Κατά τη διάρκεια της μαγειρικής, οι ερωτήσεις στον σεφ πέφτουν βροχή. Ας πάρουμε μια γεύση!

Χρήστος: Αν πιάσει φωτιά το τηγάνι τι κάνουμε;

Γιώργος Τσούλης: Το κλείνεις με καπάκι. Μην πας να ρίξεις νερό.

Χρήστος: Πώς άρχισες να μαγειρεύεις;

Γιώργος Τσούλης: Εγώ ήθελα να γίνω αστροναύτης, αλλά δεν διάβαζα. Μου άρεσε το φαγητό, κυρίως οι πίτσες, βέβαια, λόγω οικογενειακής επιχείρησης, αλλά ήθελα κάτι περισσότερο. Να δημιουργώ καινούριες γεύσεις. Ιδιαίτερες!

Χρήστος: Μαγειρεύεις στο σπίτι;

Γιώργος Τσούλης: Καθόλου! Ευτυχώς μαγειρεύει η γυναίκα μου πάρα πολύ καλά. Είναι σαν να φέρνω τη δουλειά σπίτι. Για το παιδί μαγειρεύω βέβαια. Μαγειρεύουμε μαζί. Του αρέσει να ανακατεύει μακαρόνια. A, και να φτιάχνει κέικ με τη γιαγιά του. 

Χρήστος: Αυτά που μαγειρεύεις, τα τρως; Μήπως τα τρως με το κουταλάκι του γλυκού; Γιατί είσαι αδύνατος!

Γιώργος Τσούλης: Μια χαρά τα τρώω!

Χρήστος: Υπάρχει κάποιο μυστικό για να είναι καλά τα φαγητά ή απλά τα μαγειρεύεις και βγαίνουν καλά; Ποιο είναι; το φουλ αλάτι;

 Γιώργος Τσούλης: Όχι, η αγάπη. Και το ίδιο φαγητό να κάνει η μαμά σου κάθε μέρα, κάποιες μέρες που θα το κάνει βιαστικά δεν θα είναι το ίδιο καλό, σε σύγκριση με την ώρα που θα κάτσει να ασχοληθεί και να το φροντίσει με αγάπη.

Χρήστος: Ποτέ δεν είναι καλό το φαγητό της μαμάς. Εκτός απ’ όταν φτιάχνει σαλάτα (περιπαιχτικά). Έχει τύχει να βάλεις παραπάνω αλάτι, γιατί δεν έχει βγει καλό το φαγητό για να καλύψεις τη γεύση;

Γιώργος Τσούλης: Ναι, μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο με τη Λιάνα Κανέλη και από το άγχος μου, το φαγητό ήταν λύσσα. Είχε πολύ αλάτι και γύρισε το πιάτο πίσω. Η μοναδική φορά που μου συνέβη κάτι τέτοιο και έγινε σε εκείνη. Που τη συμπαθώ κιόλας.

Χρήστος: Σου έχει συμβεί μια αποτυχία στην κουζίνα; Τύπου να πάρεις ένα βάζο με πίκλες και να σου πέσει κάτω και να σπάσει;

Γιώργος Τσούλης: Χειρότερο! Φτιάχναμε ένα ζωμό που έκανε πέντε μέρες για να γίνει κι, όπως το βάζω πάνω στο καρότσι, δεν το έβαλα σωστά και μάντεψε τι έγινε. Χύθηκε όλο κάτω. Και μετά απλά κρύφτηκα.

Βασιλική: Ποιο ήταν το πρώτο φαγητό που έφτιαξες;

Γιώργος Τσούλης: Τι ωραία ερώτηση! Το πρώτο φαγητό που έφτιαξα ήταν στη σχολή και ήταν μακαρόνια με σάλτσα.

Χρήστος: Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Γιώργος Τσούλης: Τα γεμιστά!

Χρήστος: Πάλι καλά που δεν είναι το μπρόκολο ή οι μπάμιες.

Βασιλική: Ποια ήταν τα αγαπημένα σου φαγητά όταν ήσουν μικρός; Και ποιο το αγαπημένο σου γλυκό;

Γιώργος Τσούλης: Πίτσα και σουβλάκια! Αφού είχε πιτσαρία ο μπαμπάς μου, είπαμε! Το αγαπημένο μου γλυκό είναι το μιλφέιγ και το εκμέκ κανταΐφι.

Βασιλική & Χρήστος: Δεν τα ξέρουμε καθόλου!

Βασιλική: Λες ότι λατρεύεις τη μουσική. Με ποια μουσική υπόκρουση θα συνόδευες το βιντεοκλίπ της ζωής σου;

Γιώργος Τσούλης:To «Mirror» του Lil Wayne και Bruno Mars.  Έχει πολύ βαθύ στίχο. Είναι ο άνθρωπος που μιλάει στον εαυτό του στον καθρέφτη, Ο μόνος φίλος σου είναι ο εαυτός σου και σου θυμίζει ότι μόνο ο εαυτός σου μπορεί να σε φτάσει ψηλά ή να σε ρίξει κάτω.

Χρήστος: Και τι είναι αυτό το θολό μέσα στο μπουκάλι; Νερό;

 Γιώργος Τσούλης: Ναι. Το μισό το έχετε βρει. Αλλά από πού όμως; Να το πάρει το ποτάμι; Είναι θαμπό, γιατί είναι από το βράσιμο των ζυμαρικών! Έχει άμυλο μέσα και αυτό θα μας δέσει τη σάλτσα μας.

Χρήστος: Και μια ακόμα σημαντική ερώτηση; Γιατί διάλεξες συνταγή με μπρόκολο; Δεν ξέρεις ότι στα παιδιά δεν αρέσουν;

Γιώργος Τσούλης: Καλή ερώτηση. Έβαλα μπρόκολο για να σας αποδείξω ότι ένα λαχανικό το οποίο είναι…

Χρήστος-Βασιλική μαζί:Χάλιαααα!

Γιώργος Τσούλης:Ναι, ένα λαχανικό που θεωρείτε χάλια, λοιπόν, με τρία μόνο συστατικά, μπορεί να γίνει νόστιμο!

Χρήστος: Αν δεν μας αρέσει, μπορούμε να μην το φάμε;

Γιώργος Τσούλης: Δεν θα σε  πιέσω, αλλά δώσε μου μια ευκαιρία!

Χρήστος: Σου έχει τύχει κάποιος περίεργος πελάτης; Τι σου ζητούσε κι ήταν περίεργος;

Γιώργος Τσούλης: Πολλοί! Μου ζητούσε πράγματα που δεν είχα στον κατάλογο.

Χρήστος: Δηλαδή, σαν να έχεις τα πάντα από γλυκά εκτός από βάφλα και να σου ζητάει αυτό;

Γιώργος Τσούλης: Έτσι ακριβώς!

Βασιλική: Ποιο ήταν το αγαπημένο σου μάθημα στο σχολείο;

Γιώργος Τσούλης: Το αγαπημένο μου μάθημα ήταν η Οικιακή Οικονομία. Είχα 20.

 

Το φαγητό είναι έτοιμο. Ο σεφ σερβίρει. Τα παιδιά δοκιμάζουν το πέστο με μπρόκολο. Το μπρόκολο έχει λιώσει στο μίξερ. Έχει αναμειχθεί με το φουντούκι και πλέον η γεύση του φουντουκιού έχει υπερισχύσει. 

Βασιλική: Μμμμ! Νόστιμο! Πού πήγε το μπρόκολο! Έχει γεύση φουντούκι. Ανάλαφρη, όμως!

Χρήστος: Τελικά, δεν είναι τόσο κακό το μπρόκολο! Αν το φτιάξει η μαμά, όπως εσείς όμως!

Γιώργος Τσούλης: Σας έπεισα;

Χρήστος: Αρκετά! Το σκέφτομαι…

Βασιλική: Εμένα ναι! Α, έχω και μια τελευταία ερώτηση (έφαγε και ανέκτησε δυνάμεις)! Ποιο είναι το πιο περίεργο μέρος που έχεις μαγειρέψει και που θα ήθελες να μαγειρέψεις;

 

 

ΜΠΟΞΑΚΙ

Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΕΙΡΩΝ

Γιώργος Τσούλης: Έχω μαγειρέψει σε ένα ποτάμι στα Γιάννενα, στη Βάλια Κάλντα, που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου. Δεν πάει άνθρωπος εκεί, έχει αρκούδες. Μας πήγε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» και είχα μαγειρέψει μέσα στο ποτάμι. Είχαν μαζέψει μανιτάρια και είχα μαγειρέψει εκεί. Φοβερή εμπειρία! Όσο για το πού θα ήθελα να μαγειρέψω… θα μοιραστώ για πρώτη φορά, μαζί σας, την ιδέα μου! Έχω μια ιδέα πώς να συνδυάσω τη μαγειρική με την κλασική μουσική και όνειρό μου είναι να οργανώσω μια παράσταση στο Μέγαρο, όπου θα μαγειρεύω στη σκηνή και ανάλογα με το ύφος του φαγητού θα παίζει και η αντίστοιχη μουσική. Βασικά, θα ήθελα να είμαστε μια ομάδα μαγείρων και να το κάνουμε όλοι μαζί! Να μεταφέρουμε, δηλαδή, στον κόσμο το συναίσθημα που βγαίνει κάθε φορά που μαγειρεύουμε διαφορετικά πιάτα. Ώστε να δούνε με τα μάτια τους την ψυχή του μάγειρα. Και μετά να τρώνε! Να είναι μια διαδραστική παράσταση κατά μία έννοια!

*Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να μοιραστούν τα παιδιά, τα μυστικά της επιτυχίας του!

Καλή όρεξη

 

 

Πένες με πέστο μπρόκολο

 

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Εκτέλεση: 30 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

 

Υλικά

Για τις πένες

500 γρ. ζυμαρικά πένες

150 ml νερό από τον βρασμό των ζυμαρικών

20 γρ. βούτυρο

Αλάτι

 

Για το πέστο μπρόκολο

230 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια και βρασμένο

50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

20 γρ. φουντούκι

50 γρ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

Τυρί τριμμένο, της αρεσκείας μας (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

1

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίζει και κοχλάζει το νερό, προσθέτουμε αλάτι και τα ζυμαρικά. Τα βράζουμε σύμφωνα τις οδηγίες στη συσκευασία και πριν τα σουρώσουμε, κρατάμε 150 ml από το νερό του βρασμού στην άκρη.

 

2

Πασπαλίζουμε τις πένες με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

 

3

Για το πέστο μπρόκολο: Σε ένα πολυκοπτικό προσθέτουμε το μπρόκολο, την παρμεζάνα, το φουντούκι και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, πολτοποιούμε πολύ καλά και αφήνουμε το πέστο μπρόκολο στην άκρη.

 

4

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το πέστο μπρόκολο, το βούτυρο, το νερό από τον βρασμό των ζυμαρικών, τις πένες και ανακατεύουμε καλά.

 

6

Σερβίρουμε τις πένες, πασπαλίζοντας με λίγο τυρί.

 

 ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Το μπρόκολο είναι ξαδελφάκι με το κουνουπίδι. Είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Κραμβοειδών (Σταυρανθών) του γένους Κράμβη (Brassica). Είναι ένα είδος λάχανου και προήλθε από το άγριο λάχανο μετά από συνεχείς καλλιέργειες που είχαν βάση την εξέλιξη των ταξιανθιών. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία εξ ου και η επιστημονική του ονομασία Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η ιταλική (Brassica oleraceavar. italica). Είναι ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο φυτό ύψους 50-90 εκατοστών και φέρει πυκνές ταξιανθίες στο άκρο του κεντρικού άξονα και των κλαδιών. (πηγή: Wikipedia).

Η εποχή του είναι από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο.

 

 


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες