Shedia

EN GR

11/10/2024 Γκoλ στη Φτώχεια

Είμαστε πια πρωταθλητές

Φάγαμε πολλά γκολ, η αλήθεια είναι, αλλά το ζητούμενο πάντα θα είναι να κάνουμε νίκες ζωής και όχι απαραιτήτως ποδοσφαιρικές.

Η Εθνική Αστέγων επέστρεψε από τη Σεούλ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, έχοντας στις αποσκευές της τη σπουδαιότερη διάκριση, το «Hary Milas Spirit of the Game Award». Και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει) και όγδοη ή ένατη συνολικά (κάτι που, επίσης, δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του σημαντικότερου αυτού διεθνή θεσμού κοινωνικού ποδοσφαίρου). Ήταν και ο στόχος της αποστολής και φέτος, όπως και κάθε χρονιά: Να πάρουμε τη διάκριση για το «Ευ αγωνίζεσθαι» (the fair play award). Για αυτό το σπουδαίο, υψηλό στόχο «πιπιλούσαμε» το μυαλό των παικτών της αποστολής, καθώς μπαίναμε στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας. Και τα κατάφεραν.

«Greece fitting two-time recipients of the Hary Milas Spirit of the Game Award», είναι ο τίτλος του κειμένου που δημοσιεύτηκε στηνεπίσημη ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων* και μέσω αυτού το επίτευγμα μιας παρέας απλών ανθρώπων (οι οποίοι στον τόπο τους υπήρξαν ή και παραμένουν αόρατοι μέχρι και παρίες), η αξιοπρέπειά τους, ο τρόπος τους, το επίτευγμά τους ταξίδεψε σε όλα τα πέρατα της οικουμένης.

«Η Ελλαδα είναι άξια δις παραλήπτρια του βραβείου “Hary Milas Spirit of the Game”», μια διάκριση που θεσπίστηκε μόλις πέρσι (2023), στη διοργάνωση του Σακραμέντο εις μνήμην ενός αληθινά σπουδαίου ανθρώπου, του ελληνοαυστραλού Χάρη Μήλα, ο οποίος ήταν στην ομάδα των διαιτητών της διοργάνωσης (και μάλιστα ο κορυφαίος, ο πιο γλυκός, ο πιο ανθρώπινος), από το 2008 ώς το 2021, όταν έφυγε τόσο πρόωρα, τόσο αδόκητα από τη ζωή. 

«Τοβραβείο αναγνωρίζει και γιορτάζει τον συμπεριληπτικό, καλοπροαίρετο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται μια ομάδα κατά τη διάρκεια του τουρνουά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο αληθινά διθυραμβικό για την ελληνική ομάδα κείμενο.

Είναι μια ακόμη γλυκιά αναγνώριση μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 17 ολόκληρα χρόνια. Τόσα είναι τα χρόνια που μετράει η καμπάνια του περιοδικού δρόμου «Γκολ στη φτώχεια», στόχος της οποίας είναι μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σε κάποιους έστω από τους πιο φτωχούς και αποκλεισμένους αυτού του τόπου να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και όχι απαραιτήτως καλύτεροι ποδοσφαιριστές. Να κάνουμε νίκες ζωής και όχι απαραιτήτως ποδοσφαιρικές.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λάβαμε δύο ακόμη διακρίσεις. Η μία είναι η «σφυρίχτρα της ελπίδας» (whistle of hope), μια ειδική κατηγορία βραβείου για τη στάση των ελλήνων παικτών, για τη γιορτή που έστηναν σε κάθε γκολ που έτρωγαν από τον Άντι, ένα παιδί της ομάδας της Ουγγαρίας, με την οποία βρεθήκαμε απέναντι στο γήπεδο. Για το ευ αγωνίζεσθαι, το fair play. Για μια πράξη που υπενθυμίζει σε όλους μας γιατί είμαστε εδώ.Η τρίτη διάκριση ήταν άτυπη από τους διαιτητές της διοργάνωσης. Μια φανέλα, μια (ακόμη) σφυρίχτρα, ένας ακόμη καλός λόγος.

Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων είναι η ελπίδα.

Η ομάδα, πλέον, έχει επιστρέψει στη γλυκιά ρουτίνα των κυριακάτικων προπονήσεων στο γήπεδο του Ρουφ, το αθλητικό μας σπίτι που μας παραχωρεί ο Δήμος Αθηναίων (ακόμη ψάχνουμε γήπεδο για να γίνει η επανέναρξη των προπονήσεων στη Θεσσαλονίκη), καθώς προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες μεγάλες προκλήσεις και εξορμήσεις.

Από φέτος, η Εθνική Αστέγων/«σχεδία» θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα Τύπου (και ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση).

Ενώ, το Σαββατοκύριακο 23 & 24 Νοεμβρίου, θα βρεθούμε όλοι μαζί στη Θεσσαλονίκη για να μετατρέψουμε την πλατεία Αριστοτέλους σε ένα απέραντο γήπεδο μπάλας, χαράς και αλληλεγγύης (αντίστοιχο τουρνουά με αυτό της πλατείας Συντάγματος που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου).

Και άλλα πολλά που θα ανακοινώνονται εν καιρώ, μέχρι να φτάσουμε στον Αύγουστο του 2025 και την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο.

Στο Όσλο, όπου θα φιλοξενηθεί το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Εκεί, όπου φιλοδοξούμε, μεταξύ άλλων, να εμφανιστούμε (για πρώτη φορά από το 2018) και με μία αμιγώς γυναικεία ομάδα.

Με μια μπάλα στα πόδια, για μια καλύτερη ζωή, λοιπόν.

Α για αγάπη, για αλληλεγγύη, για αξιοπρέπεια. Α και για τον αγνό αθλητισμό.

 

*Το λινκhttps://www.homelessworldcup.org/news/greece-fitting-two-time-recipients-of-the-hary-milas-spirit-of-the-game-award?fbclid=IwY2xjawFqLRtleHRuA2FlbQIxMQABHfEPHCTJkEUbQgLQ7Zp68fu5JBUUStW400KfP9tOIodFBbkb6XE_0f_8Tg_aem_ydzRb6HCrsTE_jtmui4uMA)

Image: Anita Milas


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες