Shedia

EN GR

29/05/2013

StreetNews, της Αναστασίας Σιµιτσιάδη

Ανακυκλωμένη Ορχήστρα
 
Λίγο πιο έξω από την πρωτεύουσα της Παραγουάης στην πόλη Κατεούρα έχει την έδρα της μια ορχήστρα αλλιώτικη. Η «Ανακυκλωμένη Ορχήστρα» που φαν της δηλώνουν θρύλοι της χέβι μέταλ όπως οι Megadeth έχει κατασκευάσει όλα τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί από τα σκουπίδια μιας χωματερής. Ένα παλιό βαρέλι έχει μεταμορφωθεί σε τσέλο ενώ ένα πιρούνι χρησιμεύει για να κρατά τις χορδές του βιολιού. Τα σαράντα περίπου παιδιά – μέλη της ορχήστρας παίζουν από κλασική μουσική μέχρι ποπ ενώ έχουν ήδη δώσει συναυλίες στον Παναμά, στην Κολομβία, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Η ιστορία της φοβερής αυτής ορχήστρας αποτέλεσε και το θέμα το ντοκιμαντέρ «Landfill Harmonic». «Το προτζεκτ έχει κρατήσει τα παιδιά μακριά από τη βία, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και τους διδάσκει τη σημασία της υπευθυνότητας, του σεβασμού, της  δημιουργικότητας», εξηγεί ο Φάβιο Σάντσεζ, δημιουργός της ορχήστρας.  
 
Πηγή: Hecho en Buenos Aires, Αργεντινή
 
Σκι στη Βαγδάτη
 
Σε ένα χωριό 300 χιλιόμετρα βορειονατολικά της Βαγδάτης βρίσκεται η πρώτη σχολή για σκι του Ιράκ. Τον περασμένο χειμώνα περισσότεροι από 100 άνθρωποι επισκέφθηκαν την σχολή του Ιγκόρ Ουριζάρ που εδρεύει σε μια περιοχή η οποία ισοπεδώθηκε δις. Μια το 1990 και μια το 2003. «Ήταν πολύ δύσκολο να τα καταφέρουμε αλλά τελικά άξιζε τον κόπο» αναφέρει ο βάσκος Ουριζάρ. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι ανάλογο το 2009 σε ένα κουρδικό χωριό στην Τουρκία όμως η αστυνομία τον έδιωξε. Στόχος του είναι όχι  μόνο να αναδείξει την περιοχή αλλά να αποδείξει πως ακόμη και σε ένα από τα πλέον ασταθή -γεωπολιτικά- σημεία του πλανήτη μπορεί να συμβεί κάτι καλό. 
 
Πηγή: www.street-papers.org/IPS
 
Περιοδικά δρόμου και κρίση
 
Τα τελευταία χρόνια τα περιοδικά δρόμου σε όλο τον κόσμο γίνονται μάρτυρες της οικονομικής ύφεσης και των επιπτώσεων της στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε για το Διεθνές Δίκτυο Περιοδικών Δρόμου (INSP) μιλούν μόνα τους. Η  έρευνα επικεντρώθηκε στα τέσσερα χρόνια της κρίσης και σ’ αυτήν συμμετείχαν 89 περιοδικά δρόμου από όλο τον κόσμο. 
72%  των περιοδικών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε πως η βάση των πωλητών περιοδικών δρόμου άλλαξε.
16% πως περισσότεροι οικογενειάρχες μπήκαν στο δίκτυο των πωλητών.
 20% ανέφερε πως ο αριθμός των πωλητών αυξήθηκε. 
78% ανέφερε πως υπάρχει αλλαγή στα δημογραφικά στοιχεία των αστέγων και της ανεργίας. 
37%  πως αυξήθηκε ο αριθμός των νέων που έμειναν άστεγοι ή άνεργοι.
21% ανέφερε πως αυξήθηκε ο αριθμός των ηλικιωμένων που έμειναν άστεγοι ή άνεργοι. 
 
Πηγή: INSP
 
Μπαράζ κατασχέσεων
 
Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα άδεια και ερειπωμένα, έγκλημα και παράνομες δραστηριότητες. Αυτήν την εικόνα παρουσιάζουν ορισμένες από τις συνοικίες του Πόρτλαντ στις ΗΠΑ ύστερα από το μπαράζ… κατασχέσεων που δέχτηκε η περιοχή. «Ο άνδρας που είχε το σπίτι στην οδό Μπάφαλο στο νούμερο 1310 είχε πάρει ένα υψηλό δάνειο για να το φτιάξει. Ο ιδιοκτήτης πέθανε και μετά την ύφεση η αξία του σπιτιού είναι μικρότερη απ’ αυτή του δανείου. Το σπίτι κατασχέθηκε και κανένας από του κληρονόμους δεν το διεκδίκησε όπως έγινε και με πολλά από τα σπίτια της περιοχής», περιγράφει ο Κρις Ντάφι  πρόεδρος της ένωσης που έχουν δημιουργήσει οι εναπομείναντες κάτοικοι της γειτονιάς.
 
Πηγή: Street Roots - ΗΠΑ
 
Ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες…
 
Μια νεαρή φυσιοθεραπευτής η Κάρα Κόεν είναι η ιδιοκτήτρια της κλινικής «Best Foot Forward» στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Η κλινική της αποτελεί ένα από τα μοναδικά μέρη όπου οι άστεγοι μπορούν να λάβουν δωρεάν περίθαλψη καθώς πολλοί απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα άκρα τους. «Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί σε μια μέρα να διανύσουν με τα πόδια δεκάδες χιλιόμετρα. Η επιβάρυνση αυτή μαζί με τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης προκαλούν πολύ επώδυνα προβλήματα υγείας. Εμείς εκτός από την φροντίδα και ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες προσφέρουμε στον κόσμο ένα μέρος όπου μπορεί να νιώσει άνετα και να συζητήσει μαζί με τους εθελοντές μας», αναφέρει η Κόεν. 
 
Πηγή: One Step Away - ΗΠΑ
 
Στα κάτεργα του Μαλάουϊ
 
Τρέφονται μόνο μία φορά την ημέρα με χυλό και βρασμένα φασόλια. Οι κουβέρτες τους είναι γεμάτες ψείρες και στα κελιά κυριαρχούν οι κατσαρίδες και τα μολυσμένα κουνούπια. Οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές του Μαλάουι είναι κάτι περισσότερο από απάνθρωπες. «Σε ένα κελί που χωρά το πολύ 30 κρατούμενους σήμερα κρατούνται τουλάχιστον 160 άνθρωποι που κάθε βράδυ ο ένας σκαρφαλώνει στην πλάτη του άλλου για να αναπνεύσει λίγο καθαρό αέρα από το μοναδικό παράθυρο του κελιού» περιγράφει ο δικηγόρος και ακτιβιστής Γιασίν Ντομάσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό ρόλο στην τραγική κατάσταση των φυλακών έχει παίξει η αστυνομία η οποία συλλαμβάνει κάθε μέρα ανθρώπους χωρίς λόγο για να καλύψει την ανεπάρκειά της. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κασίμ Τσιμόμπο που φυλακίστηκε για τέσσερις μέρες άνευ λόγου και αιτίας και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Ο ίδιος Τσιμόμπο έχει καταφύγει σε δικηγόρο για να μάθει τι ακριβώς συνέβη. 
 
Πηγή: «The Big Issue Malawi»
 
 
Δεν πληρώνω αλά Αφγανιστάν…
 
«Είμαι αποφασισμένος. Αν δεν τα πληρώσει ο ίδιος, θα τα πληρώσει ο γιός του», λέει χαρακτηριστικά ο Μιρβάις Αλάμι γενικός εμπορικός διευθυντής της εθνικής επιχείρησης ηλεκτρισμού του Αφγανιστάν (DABS). Τα λόγια του Αλάμι, όμως, δεν αφορούν έναν απλό αφγανό πολίτη που για λόγους δυσχέρειας δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αφορούν έναν από τους πλέον ισχυρούς αρχηγούς της εθνοφυλακής, τον στρατηγό Ρασίντ Ντοστούμ ο οποίος χρωστά  στην εταιρεία ηλεκτρισμού 200.000 δολάρια. Αν και η επιχείρηση είχε κόψει το ρεύμα από τον στρατηγό, ωστόσο βρέθηκε κάποιος να του το επανασυνδέσει, χωρίς ο ίδιος να πληρώσει δεκάρα. Μέχρι και πριν από τρία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι της ενέργειας που διένειμε η DABS μέσω του δικτύου κατέληγε σε παράνομες συνδέσεις σαν κι αυτή του Ντοστούμ. 
 
Πηγή: www.street-papers.org/Reuters
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ