Shedia

EN GR

28/05/2014

Street News της Αναστασίας Σιµιτσιάδη

Μαζί για την απεξάρτηση
 
Η Λιβ Ίνστραντ έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών για 40 χρόνια. Από το Δεκέμβριο, ζει σε ξενώνα αστέγων στη Νορβηγία, όπου φιλοξενούνται μόνο γυναίκες και, όπως λέει η ίδια, βλέπει, πλέον, την ζωή της να σταθεροποιείται. Οι γυναίκες που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά παλεύουν καθημερινά, έχοντας την αρωγή νοσοκόμων όσο και ψυχολόγων για να βρουν ξανά την ισορροπία μέσα από απλά, καθημερινά πράγματα. Χάρη σ’ ένα ειδικό πρόγραμμα, οι γυναίκες μαθαίνουν να πλέκουν, να φτιάχνουν παπλώματα, ενώ, στο πλαίσιο πάντα του προγράμματος, μπορούν να κάνουν βελονισμό, να φροντίσουν τα μαλλιά τους στο κομμωτήριο, αλλά και να μαγειρέψουν για να φάνε μαζί με το προσωπικό. «Συζητάμε τα πάντα μαζί, ακόμη και για τις προσωπικές τους σχέσεις, και φαίνεται πως αυτό τις βοηθά πολύ», λέει η Βιμπέκε Κλίβελαντ, που εργάζεται ως νοσοκόμα. 
 
ΠΗΓΗ:  Sorgenfri - Norway
 
Οι σκλάβοι της Βραζιλίας
 
 
Σε συνθήκες σκλαβιάς αναγκάζονται να εργαστούν χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα της Βραζιλίας. Παράδειγμα αποτελεί η διάσωση, στην κυριολεξία, 17 περουβιανών εργατών από μονάδα υφαντουργίας. Οι εργάτες δούλευαν 14 ώρες την ημέρα, για εφτά ημέρες, παρακολουθούνταν με κάμερες, ενώ τα διαβατήριά τους είχαν «κατασχεθεί» από τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου. Αμείβονταν με ένα δολάριο για κάθε ρούχο που κατασκεύαζαν, τη στιγμή που αυτά πωλούνταν στα καταστήματα για 45 δολάρια το ένα. Υπολογίζεται πως υπό αυτές και χειρότερες συνθήκες εργάζονται 25.000-40.000 άνθρωποι στη Βραζιλία, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει το φόβο τους πως το  φαινόμενο της σύγχρονης σκλαβιάς θα αυξηθεί κι άλλο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.
 
 
Τράφικινγκ άστεγων παιδιών
 
Τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά άστεγων οικογενειών να πέσουν θύματα του τράφικινγκ  φέρνει στο φως η ιστορία της 8χρονης Ρελίσα Ρουντ από την Ουάσινγκτον που εξαφανίστηκε από τον ξενώνα όπου φιλοξενούνταν, το Μάρτιο. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ και του ξενώνα παιδιών και νέων της Νέας Υόρκης, το 15% των άστεγων μικρής ηλικίας που σήμερα φιλοξενούνται έχουν πέσει, με κάποιον τρόπο, θύματα του τράφικινγκ. Παράλληλα, όπως αναφέρει το Εθνικό Ίδρυμα των ΗΠΑ για τις άστεγες οικογένειες, το 83% των παιδιών μέχρι 12 ετών έχει εκτεθεί σε τουλάχιστον ένα περιστατικό βίας. «Πιστεύω πως η Ρελίσα έχει πέσει θύμα κυκλώματος εμπορίας παιδιών. Τα παιδιά που προέρχονται είτε από άστεγες οικογένειες είτε έχουν εγκαταλείψει το σπίτι τους είναι ο εύκολος στόχος αυτών των κυκλωμάτων», λέει η Τζαμίλα Λάρσον, ιδρύτρια ενός εθελοντικού προγράμματος που προσφέρει παιχνίδια σε ξενώνες αστέγων. 
 
ΠΗΓΗ:  Street Sense - USA
 
«Φυλακή» για προστασία
 
 
Τη δική τους «φυλακή» έχουν χτίσει οι 60.000 Τούρκοι που ζουν στην πόλη Τουζ Χουρμάτου στο Ιράκ, μια περιοχή που ανήκει στα λεγόμενα «αμφισβητούμενα εδάφη». Για να προστατευτούν οι κάτοικοι, έχουν χτίσει με τσιμεντόλιθους ένα τείχος και έχουν εγκαταστήσει φυλάκια, τα οποία αποτελούν και τις εισόδους της πόλης. «Ξεκινήσαμε να χτίζουμε το τείχος πριν από δυο χρόνια για να αποφύγουμε τις επιθέσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, μάλλον, δεν είναι αρκετό για να προστατευτούμε», λέει ο Σαμίρ, ένας από τους φύλακες. Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι Τούρκοι που ζουν στο Ιράκ απειλούνται τόσο από τους Κούρδους όσο και από την ιρακινή κυβέρνηση, λόγω της παρουσίας τους σε μια περιοχή που αποτελεί μήλον της έριδος. «Βρισκόμαστε στο κέντρο της διαμάχης μεταξύ Αράβων και Κούρδων και έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα για αυτό το λόγο», υποστηρίζει ο Αρσάντ Σαλίχι. 
 
 
Δουλεμπόριο στη Γερμανία
 
 
Η εκμετάλλευση εργατών, που στην πλειοψηφία τους είναι μετανάστες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, από υπεργολάβους γερμανικών εταιρειών θεωρείται, πλέον, κάτι το δεδομένο. Παράδειγμα αποτελούν οι ούγγροι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο παρασκευής λουκάνικων στη βόρεια Γερμανία.  Οι περισσότεροι απ’ αυτούς βρήκαν τη συγκεκριμένη δουλειά μέσω μιας αγγελίας στο διαδίκτυο, η οποία υποσχόταν 8ωρη εργασία και παροχή καταλύματος, ενώ η γνώση της γερμανικής γλώσσας δεν θεωρούνταν προαπαιτούμενο. Στην πραγματικότητα, όμως, τους δόθηκε ένα συμβόλαιο γραμμένο στη γερμανική γλώσσα, ο μισθός μοιραζόταν κάθε μήνα μέσα από μια σακούλα –πότε τους δίνονταν 50 πότε 100 ευρώ– , ενώ αναγκάζονταν να νοικιάζουν συγκεκριμένα διαμερίσματα έναντι μεγάλου μισθώματος. «Μου υποσχέθηκαν μισθό 860 ευρώ, όμως ποτέ δεν έλαβα περισσότερα από 550 ευρώ. Έχω δει γυναίκες και άντρες να κλαίνε, επειδή δεν πληρώνονται για τις ώρες που δουλεύουν. Έφτασα σε σημείο να σκέφτομαι την αυτοκτονία», λέει η Βικτόρια –που τελικά εγκατέλειψε τη δουλειά της και επέστρεψε στην Ουγγαρία– στη δημοσιογράφο που πραγματοποίησε τη μεγάλη έρευνα για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού δρόμου «Hinz und Kunzt». 
 
ΠΗΓΗ:  Hinz und Kunzt - Germany
 
Ενοικιαστές διαδηλώνουν
 
 
«Ζω 18 χρόνια στο Λος Άντζελες και ποτέ η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη. Πλέον, η πόλη έχει γίνει αφόρητη», λέει ο Λέοναρντ Γουντς. Στην πόλη των Αγγέλων, το 65% των κατοίκων είναι ενοικιαστές. Για κάθε 100 οικογένειες με χαμηλό εισόδημα αντιστοιχούν μόλις 17 σπίτια, κάτι το οποίο οδήγησε πρόσφατα εκατοντάδες πολίτες να διαμαρτυρηθούν έξω από το δημαρχείο της πόλης. «Οι ενοικιαστές κάνουν το Λος Άντζελες να δουλεύει. Ήρθε η ώρα το Λος Άντζελες να δουλέψει για τους ενοικιαστές» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών που δηλώνουν πως αυτή η διαμαρτυρία είναι μόνο η αρχή.
 
ΠΗΓΗ:  Community Connection - USA
 
Μικροβελόνες για διαβητικούς
 
 
«Ήθελα να συμβάλω με κάποιον τρόπο στην κοινωνία, και με την εφεύρεση μου πιστεύω πως θα βοηθήσω πολλούς ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Πρέπει να παίρνουν δείγμα αίματος καθημερινά μέχρι και εφτά φορές την ημέρα, κάτι το οποίο είναι φοβερά επώδυνο», λέει ο Tsuchiya Kazuyoshi, ο ιάπωνας μηχανικός με ειδίκευση στη νανοτεχνολογία, που κατασκεύασε μια «μικρο βελόνα» που δεν προκαλεί πόνο. Έμπνευση του επιστήμονα αποτέλεσαν  τα κουνούπια. Η διάμετρος της βελόνας είναι  50 μικρόμετρα (ένα μικρόμετρο είναι ίσο με το εκατομμυριοστό του μέτρου), όταν η διάμετρος μιας συμβατικής είναι 900 μικρόμετρα. 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ