Shedia

EN GR

29/05/2013

ΠΑΤΡΙΔΟΓΕΥΣΙΑ, του Χρήστου Κωστή

Πλανεύτρα πόλη
Η Αθήνα για τον εργαζόμενο επισκέπτη μοιάζει να μην έχει απολέσει ίχνος από την ψυχή και τη γοητεία της.
 
Τι κάνει στην Αθήνα μια νέα γυναίκα με καταγωγή από τη Μαλαισία που έχει γεννηθεί στη Γλασκόβη και δεν μιλάει ούτε μια λέξη ελληνικά; Μια χαρά κάνει! Η Τζένιφερ Γονγκ δηλώνει κάτοικος Αθηνών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Και απολαμβάνει κάθε της στιγμή. Η ίδια αναγνωρίζει ότι αν γνώριζε τη γλώσσα η «ελληνική εμπειρία» θα περνούσε σε μια άλλη διάσταση, αλλά κι έτσι μια χαρά φαίνεται να περνάει.
 
«Εκείνο που μου έχει κάνει εντύπωση και δεν μπορώ να συνηθίσω είναι το βλέμμα των ανθρώπων που είναι συνεχώς καρφωμένο πάνω μου! Στη Γλασκόβη δεν συμβαίνει αυτό. Κανείς δεν ασχολείται μαζί σου, δεν σε κοιτά. Εδώ όλοι κοιτάζουν!», μετά από μικρή παύση για να το σκεφτεί καλά, απαντάει στο ερώτημα αν την ενοχλεί κάτι σε αυτό τον τόπο.
 
Τα ασιατικά-κινεζικά της χαρακτηριστικά την κάνουν να ξεχωρίζει, δίχως αμφιβολία. 
 
Αλλά το πολιτισμικό χάσμα που μας χωρίζει από τους Σκοτσέζους δεν περιορίζεται στο μέχρι εξαντλήσεως… «κάρφωμα». Οι άνθρωποι εδώ, λέει η Τζένιφερ, φαίνεται πως απολαμβάνουν περισσότερο τα απλά πράγματα που καθορίζουν την καθημερινότητα και εν τέλει, την ύπαρξή μας την ίδια. Ένα φαγητό, ένα ποτό, ο τρόπος διασκέδασης, οι άνθρωποι.
 
Είναι διαχρονικές αξίες που όπως φαίνεται –έστω και με δυσκολία– αντέχουν στην κρίση. Δελφοί, Ναύπλιο, Κύθηρα, Σαντορίνη, Σπέτσες, Επίδαυρος. Είναι όλα μέρη που την έχουν ενθουσιάσει. Αντέχουν κι αυτά ως τόποι ανθρώπων και εμπειριών. 
 
Η μητέρα της είναι από το Ταϊπίνγκ και ο πατέρας από ένα «άγνωστο, μικρό μικρό χωριό» του μαλαισιανού βορρά που λέγεται Μπεντά.
 
Για να απολαύσεις σε όλο της το μεγαλείο τη μαλαισιανή κουζίνα θα πρέπει να φας «street food», υπογραμμίζει. Φαγητό του δρόμου δηλαδή, που σερβίρεται στις μικρές καντίνες με τα πλαστικά τραπεζάκια και καρέκλες που είναι διάσπαρτα σε όλη την ασιατική χώρα.
 
«Φαγητό του δρόμου» ήταν κι αυτό που είχε ετοιμάσει για μας, satay chicken. Κοτόπουλο με σάλτσα σατάι. Με ένα ντιπ με ιδιαίτερο μελιτζανί χρώμα, κρεμμύδι και αγγουράκι για συνοδευτικά. Λουκούμι.
 
Τι άλλο ξεχωρίζει σε αυτή την πόλη; 
 
Η ακρίβεια βέβαια! Η Αθήνα είναι μια ακριβή πόλη, όχι μόνο σε σχέση με τους εδώ καταβαραθρωμένους μισθούς, αλλά και σε σχέση με το κόστος ζωής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
«Ένας φίλος μου δουλεύει στη Γερμανία και βγάζει λεφτά. Στην Ελλάδα είναι αδύνατον να αποταμιεύσεις…».  Και η κατανάλωση κρέατος εδώ θέλει οικονομία. 
 
Και πάλι όμως, η κουβέντα θα επιστρέψει στο χαρακτήρα της πόλης. Στην ψυχή της, τα χρώματά της, την αναρχία της, τους ανθρώπους της που δεν χάνονται και επιμένουν… ανθρώπινα.
 
«Έχω ζήσει ένα χρόνο στη Σεούλ. Οι διαφορές μεταξύ των δύο πόλεων είναι τεράστιες. Εκεί όλα είναι τόσο “τακτοποιημένα”, η ζωή και η πόλη τόσο τυποποιημένες. Ενώ εδώ στην Αθήνα υπάρχει μια ποικιλία σε όλα τα πράγματα. Είναι γοητευτικό!».
Το’ χει αυτό η Αθήνα. Δεν σου κρύβεται. Δεν μπορείς να της κρυφτείς.
 
Ακόμα και σε αυτά τα χρόνια της φοβερής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης διατηρεί τη γοητεία της. Η πλανεύτρα.
 
 
Κοτόπουλο σατάι με σάλτσα φυστικιού
Υλικά  
Για το κοτόπουλο
500γρ. κοτόπουλο μπούτι ξεκοκαλισμένο (προαιρετικά με την πέτσα)
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
100γρ. γάλα καρύδας
1 κουτ. σούπας σκόνη κόλιανδρου
1 κουτ. σούπας σκόνη κουρκουμά
1 κουτ. σούπας σκόνη κύμινο 
1 κουτ. σούπας σκόνη κάρρυ
1/2 κουτ. γλυκού σκόνη κανέλας
8-10 ξύλινα καλαμάκια βουτηγμένα στο νερό
 
Για τη σάλτσα φυστικιού
3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/4 κουτ. γλυκού σκόνη κουρκουμά
1 κουτ. σούπας σκόνη κόλιανδρου 1 κουτ. σούπας σκόνη τζίντζερ
1 λεμόνι (lime), το  χυμό του 
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
αλάτι
2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη 
1 χούφτα ψιλοκομμένα φιστίκια 
125 ml νερό
100 γρ. γάλα καρύδας
2 κουτ. σούπας φυτικό λάδι (για τηγάνισμα) 
 
 
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
Κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες περίπου 3εκ. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε μπλέντερ. Αναμειγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά, τα σκεπάζουμε και καταψύχουμε για αρκετές ώρες. Κατά προτίμηση από το προηγούμενο βράδυ. Αφού μαριναριστούν, περνάμε το κοτόπουλο στα εμποτισμένα καλαμάκια. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου και ψήνουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές. Σερβίρουμε το ψητό κοτόπουλο μαζί με τη σάλτσα φιστικιού, αγγούρι και κρεμμύδι.
 
Για τη σος φυστικιού
Χτυπάμε  τα πρώτα έξι υλικά σε γουδί ή μπλέντερ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα παραπάνω υλικά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Όταν πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα’ αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ