Shedia

EN GR

27/11/2013

Ο «Ροµπέν» του φωτός, της Ελίνας Ιατρίδου

Ένας ακτιβιστής που επανασυνδέει το - κομμένο από τη ΔΕΗ - ρεύμα αθωώθηκε πανηγυρικά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βέροιας
 
Ο Νίκος Ασλάνογλου είναι ένας από τους αποκαλούμενους «Ρομπέν της ΔΕΗ». Ένας από εκείνους που επανασυνδέουν το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτια που η ΔΕΗ το έχει κόψει. Επεμβαίνουν χωρίς να ρωτήσουν «τι και πώς» και προσφέρουν μέσα σε λίγα λεπτά αυτό που αδυνατεί να εξασφαλίσει η πολιτεία: 
φως και ζεστασιά σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού. 
 
 Μα θα μου πείτε, αυτό είναι παράνομο. «Γιατί, αυτό που γίνεται σήμερα σε βάρος του ελληνικού λαού δεν είναι παράνομο;» Με αυτή την αφοπλιστική ερώτηση  απαντάει ο ίδιος.
 
Με αυτήν ακριβώς την απάντηση ξεκίνησε και η συνέντευξη που παραχώρησε στη «σχεδία» ο Νίκος Ασλάνογλου. Ζει και εργάζεται στη Βέροια, είναι ενεργό μέλος της Κίνησης Πολιτών της πόλης και ομολογεί πως ποτέ  πριν δεν είχε  πιάσει στα χέρια του τα καλώδια των ρολογιών της ΔΕΗ, αφού δεν είναι ηλεκτρολόγος, αλλά εικονολήπτης. Έμαθε όμως. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχει κάνει αμέτρητες επανασυνδέσεις ρεύματος σε σπίτια και δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει να το κάνει –παρά την πρόσφατη δικαστική του περιπέτεια–, αρκεί να γίνεται λίγο  καλύτερη η καθημερινότητα συμπολιτών του.
 
Από κατηγορούμενος, κατήγορος
 
 Ο ακτιβιστής της Κίνησης Πολιτών οδηγήθηκε στο εδώλιο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας κατηγορούμενος για κλοπή ρεύματος και αθωώθηκε πανηγυρικά. Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση από τους δεκάδες πολίτες που είχαν κατακλύσει τη δικαστική αίθουσα. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται ρευματοκλοπή, εφόσον με την επανασύνδεση το ρολόι της ΔΕΗ γράφει κανονικά και δεν προκύπτει ζημία για την επιχείρηση. 
 
«Η ΔΕΗ θα μιλήσει για διαφυγόντα κέρδη. Κανείς δεν θα αναφερθεί σε διαφυγόντες ανθρώπους», σχολιάζει σήμερα.
 
   Η απολογία του ενώπιον των δικαστών ήταν ένα δριμύ «κατηγορώ» για το κράτος, που συστηματικά με τις αποφάσεις του παραβιάζει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών του. Ο ίδιος ξεκαθάρισε στους δικαστές ότι θα συνεχίσει όσο το υποτιθέμενο κράτος παρανομεί και δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε το αναγκαίο για την επιβίωση ηλεκτρικό ρεύμα. 
 
«Γιατί βία είναι να ζεις χωρίς τα αναγκαία. Σε  τι διαφέρει η κατάσταση σήμερα από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής; Και τότε άρπαζαν τα στοιχειώδη για την επιβίωση με τη βία και τώρα το ίδιο κάνουν, με άλλον τρόπο. Κάποιος που σήμερα αδυνατεί να πληρώσει το ηλεκτρικό βασανίζεται καθημερινά. Αν είναι άρρωστος, κινδυνεύει με επιδείνωση της υγείας του και αν είναι υγιής, κινδυνεύει να αρρωστήσει. Χωρίς μπάνιο; Χωρίς ζεστό φαγητό και σπίτι; Πώς να αντέξουν ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά;».
 
Ο βεροιώτης ακτιβιστής μιλά για πράγματα που σε μια ευνομούμενη πολιτεία θεωρούνται αυτονόητα και επικαλείται το Σύνταγμα, το οποίο, όπως λέει, «το κατάντησαν πολιτικοί και διοικητικοί παράγοντες λινάτσα σε είσοδο χωματερής» .
 
 
Η δικαίωση της αλληλεγγύης 
 
Η δικαστική απόφαση θεωρείται «σταθμός», καθώς αφορά την πρώτη υπόθεση που εκδικάζεται έπειτα από μηνύσεις της ΔΕΗ σε βάρος πολιτών για επανασύνδεση ρεύματος. 
 
Σύμφωνα δε με το συνήγορο υπεράσπισης, κ. Θεόφιλο Παπαδόπουλο, δημιουργεί και ένα πολύ σημαντικό δικαστικό προηγούμενο: «Η νομική ορθότητα της απαλλαγής ουδόλως αφαίρεσε από την εισαγγελική πρόταση, αλλά και την δικαστική απόφαση, τα έντονα σημάδια κοινωνικής διάστασης της υπόθεσης, καθώς και την κοινωνικοπολιτική δυναμική της δίκης, δημιουργώντας ένα νομικό προηγούμενο για όλες τις άλλες επανασυνδέσεις ρεύματος που λαμβάνουν χώρα την περίοδο αυτή, αναγορεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια σε κοινωνικό αγαθό, που κανείς δεν μπορεί αυθαίρετα να το στερήσει από τον πολίτη, ιδίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άλλωστε ορίζει και η Οδηγία ΕΚ/72/2009».
 
Νιώθουν ντροπή 
 
   Δεκάδες οικογένειες, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, έχουν ζητήσει τη βοήθεια της Κίνησης Πολιτών Βέροιας μετά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση. Διαπιστώνεται ότι για ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας έχουν ανατραπεί τα πάντα.
 
« Οι περισσότεροι ντρέπονται», εξηγεί ο κ. Ασλάνογλου. «Με ευχαριστούν για την επανασύνδεση του ρεύματος με δάκρυα στα μάτια. Σκύβω το κεφάλι και φεύγω γρήγορα, γιατί ξέρω πως είναι σε δύσκολη θέση… Έχω κάνει επανασύνδεση σε σπίτι-τρώγλη κατάκοιτης γιαγιάς, την οποία φρόντιζε στοιχειωδώς γειτόνισσα… Έτυχα σε μονογονεϊκή πολύτεκνη οικογένεια που είχαν μήνες να πάρουν το επίδομα με το οποίο ζούσαν. 
 
Είναι απάνθρωπη και διαλυμένη μια κοινωνία όταν, επανασυνδέοντας το ρεύμα σε μια οικογένεια, ακούς από μέσα ένα παιδάκι να φωνάζει: “Μπαμπά ,έχει φως, έχει φως” και να το βλέπεις να έρχεται χοροπηδώντας στην εξώπορτα να μας δει. Αν δεν έχεις τι να ταΐσεις τα παιδιά σου, πώς να πληρώσεις το λογαριασμό του ηλεκτρικού; Πώς να τα καταφέρει μία οικογένεια με το χαρτζιλίκι του γιου από το βενζινάδικο, τη μητέρα με μόνο 35 μεροκάματα στο εργοστάσιο κομπόστας και τον πατέρα με σοβαρά προβλήματα υγείας;».
 
 
Αντί να δεις, βγες!
 
Ο Ν. Ασλάνογλου είναι ουμανιστής. Επιμένει ότι πρέπει να δείχνουμε έμπρακτα την ανθρωπιά μας για να παραμείνουμε άνθρωποι και επισημαίνει ότι βασικό εργαλείο καταστολής είναι η τηλεόραση. Γι΄ αυτό, λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντας μας, έσπευσε να δώσει και μια συμβουλή: την επόμενη φορά που στην οθόνη της τηλεόρασης δείχνει «Δείτε» να προτιμήσουμε το «Βγείτε»!   
 
350.000 νοικοκυριά χωρίς φως
 
Η υπόθεση ΔΕΗ κατά Ν. Ασλάνογλου εκδικάστηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013. Και βέβαια, δεν είναι η μοναδική περίπτωση παράνομης επανασύνδεσης ρεύματος. 
Σήμερα στην Ελλάδα  35.000 νοικοκυριά καταφεύγουν σε αυτή τη «λύση» για να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης, ενώ  χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ. 
Τουλάχιστον 350.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό κάποια στιγμή μέσα στο 2013, ενώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί φτάνουν σήμερα  τα 1,3 δισ. ευρώ. 
Το 2013 οι εντολές διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ παρουσίασαν αύξηση 15% από πέρυσι, ενώ από το 2009 οι εντολές αποσύνδεσης έχουν αυξηθεί κατά 75% . 
Τέσσερεις στους δέκα καταναλωτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακανονισμό, και ζουν χωρίς ηλεκτρικό.      

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ