Shedia

EN GR

31/07/2013

Μαζί τα τρώµε! του Βασίλη Παπακριβόπουλου

Αντιψυκτικό, σιλικόνη στήθους, πίσσα, και όχι µόνο. Είναι όλα µέρος της καθηµερινής µας διατροφής.
 
Του Βασίλη Παπακριβόπουλου
 
Τα βιοµηχανικά τρόφιµα κρύβουν πλήθος εκπλήξεων, καθώς περιέχουν απίστευτες ουσίες –όχι αναγκαστικά επικίνδυνες– τις οποίες κανείς δεν µπορεί να φανταστεί ότι καταναλώνει. Από το µπλογκ της «Guardian» Word of Mouth,  τη βάση δεδοµένων Open Food Facts και το περιοδικό  www.terraeco.net, αλιεύουµε µερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγµατα. 
 
Έντοµα: Σε πλήθος τροφίµων –από τις καραµέλες Haribo και  M&M’s έως αλλαντικά, κι από τσιπς  ώς γιαούρτια– το έντονο κόκκινο ή πορτοκαλί χρώµα προέρχεται από το έντοµο κοχενίλλη. Βέβαια, πρόκειται για ένα απολύτως φυσικό κι αβλαβές προϊόν. παρ’ όλα αυτά, οι βιοµήχανοι τροφίµων προτιµούν την πολύ πιο ουδέτερη ονοµασία Ε120.
 
Σιλικόνη στήθους: Το διµεθυλοπολυσιλοξάνιο (!) είναι ένα συνθετικό υλικό που χρησιµοποιείται στις πλαστικές εγχειρήσεις για την αύξηση του γυναικείου στήθους. Χρησιµοποιείται, όµως, και στην εστίαση (Ε900) ως γαλακτωµατοποιητής, αλλά και ως πρόσθετο στο σπορέλαιο τηγανίσµατος, για να µην αφρίζει σε υψηλές θερµοκρασίες και για να µην κολλάνε µεταξύ τους τα τρόφιµα που τηγανίζονται.  Χαρακτηριστική περίπτωση, τα McNuggets και όλα τα τηγανητά της McDonald’s : η εταιρία παραδέχεται ότι το τηγανόλαδό της περιέχει «πολύ µικρές ποσότητες» Ε900, για να µην αφρίζει «και για να αποφεύγεται συνεπώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς».
 
Πίσσα (χωρίς πούπουλα): Η ταρτραζίνη (Ε102) είναι µια χρωστική ουσία που προσδίδει ένα λαµπερό κίτρινο χρώµα και η οποία παράγεται από την πίσσα του λιθάνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει τις βιοµηχανίες τροφίµων να επισηµαίνουν την παρουσία της στη συσκευασία, καθώς αυτή η ουσία έχει κατηγορηθεί όχι µόνο για αλλεργίες αλλά και για την έλλειψη συγκέντρωσης των παιδιών, ακόµα και για υπερκινητικότητα. Τη συναντάµε σε γλυκίσµατα, ζυµαρικά, αλλά και σε αεριούχες πορτοκαλάδες.  
 
Αντιψυκτικό: Το propylene glycol (1520) είναι ένα συνθετικό πρόσθετο που χρησιµοποιείται για την παραγωγή αντιψυκτικών αυτοκινήτου, ως πρόσθετο σε πολλά καλλυντικά (πολλοί ειδικοί σε ζητήµατα υγείας συνιστούν να αποφεύγουµε τα καλλυντικά που το περιέχουν) και ως σηµαντικό συστατικό των ηλεκτρονικών τσιγάρων. 
 
Χρησιµοποιείται, όµως, και στη βιοµηχανία τροφίµων ως γαλακτωµατοποιητής σε έτοιµες σάλτσες και dressing,  καθώς επίσης και ως «ενισχυτικό των τεχνητών υγρών αρωµάτων» που δίνουν λαχταριστή µυρωδιά σε πολλά βιοµηχανικά τρόφιµα.  
 
Τρίχες:  Η L-Κυστεΐνη (Ε920) είναι ένα πρόσθετο το οποίο παράγεται από τα αµινοξέα που περιέχονται στις τρίχες των ζώων και στα ανθρώπινα µαλλιά (µάλιστα, οι Κινέζοι το παρασκευάζουν από αυτά). Χρησιµοποιείται ως συντηρητικό στο ψωµί, στα αρτοσκευάσµατα και στα γλυκίσµατα που παρασκευάζονται µε βιοµηχανικό τρόπο από µεγάλες µονάδες, καθώς επίσης και σε σκευάσµατα κοτόπουλου ή πάπιας.  Για παράδειγµα, και πάλι η McDonald’s το χρησιµοποιεί στο αλεύρι που προορίζεται  για τα ψωµάκια των χάµπουργκερ.
 
Βόρακας: το τετραβορικό νάτριο χρησιµοποιείται κυρίως για να καταστήσει ορισµένα υλικά πυρίµαχα ή ως προϊόν εµποτισµού, για να αποφεύγεται η ανάπτυξη µυκήτων. Χρησιµοποιείται, όµως, και ως συντηρητικό του… χαβιαριού! (Ε285)
 
Κύστη ψαριών: Οι λάτρεις της µπύρας Guinness θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για το φιλτράρισµα της διάσηµης ιρλανδικής µπύρας χρησιµοποιείται µια ζελατινώδης ουσία που παράγεται από την κύστη των ψαριών.                                          

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ