Shedia

EN GR

01/10/2014

Αστικοί Μύθοι

Ευτυχισµένοι µαζί

Μια δηµοφιλής τηλεοπτική σειρά, όπως και δελτία στοιχήµατος της Μακεδονικής δυναστείας, βρίσκονται µεταξύ των ευρηµάτων της Αµφίπολης.

του Άγγελου Τσέκερη

σκίτσα: Δηµήτρης Κορδαλής

 

Iδιαίτερα σηµαντικές είναι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αµφίπολη. Τα εξαιρετικά ευρήµατα έχουν συγκεντρώσει το ελληνικό αλλά και το διεθνές επιστηµονικό ενδιαφέρον και έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στη χώρα µας. Μέχρι στιγµής, δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιον ανήκει ο τάφος, αλλά τα πρώτα ευρήµατα δείχνουν ότι πρόκειται για πρόσωπο ευγενούς καταγωγής από την Τρανσυλβανία, µε φράκο και φαβορίτες, που φέρει ξύλινο παλούκι καρφωµένο στην καρδιά. 

Σύµφωνα µε ειδικούς επιστήµονες, τα ευρήµατα της Αµφίπολης επιβεβαιώνουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, καθώς στον προθάλαµο του τάφου βρέθηκαν τέσσερα πιτόγυρα της ελληνιστικής περιόδου, δύο φραπέδες άριστα διατηρηµένοι, ένα επεισόδιο της σειράς «Ευτυχισµένοι µαζί», αθλητικές εφηµερίδες της Μακεδονικής δυναστείας και ένα δελτίο στοιχήµατος, σκαλισµένο σε µάρµαρο.

Όµως, το πιο σηµαντικό εύρηµα είναι µια στήλη ύψους δύο µέτρων, στην οποία έχουν χαραχτεί τα ονόµατα εύπορων Μακεδόνων που είχαν βγάλει τα χρήµατά τους στην Περσία. Το εύρηµα αποκτά ιδιαίτερη σηµασία καθώς, σύµφωνα µε πρωτογενείς ιστορικές πηγές της εποχής, ο Μακεδόνας υπουργός Οικονοµικών ισχυριζόταν ότι τη στήλη αυτή την είχε χάσει και δεν θυµόταν σε ποιο συρτάρι του γραφείου του την είχε βάλει. Τα περισσότερα από τα ονόµατα ανήκουν σε στενούς συγγενείς Μακεδόνων αξιωµατούχων και κυβερνητικούς συµβούλους της εποχής, ενώ µερικά έχουν διαγραφεί σε σκαρπέλο.

Σε εσωτερικό θάλαµο του τάφου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν τόνο πετρέλαιο θέρµανσης, ένα εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης εκτυπωµένο από αρχαϊκό TAXIS, δύο πιθάρια µε ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το δηµόσιο, καθώς και µια ταριχευµένη σύνταξη του ΙΚΑ. Το τελευταίο αυτό εύρηµα µελετάται µε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς µπορεί να δώσει εξαιρετικά χρήσιµες πληροφορίες για τη συγκεκριµένη εποχή. Φαίνεται ότι κατά την περίοδο της Μακεδονικής δυναστείας οι συντάξεις του ΙΚΑ ήταν σαφώς πιο µικρόσωµες από τις σηµερινές, γεγονός που ενισχύει την κυβερνητική επιχειρηµατολογία ότι τα δύσκολα είναι πίσω µας και ότι οι χειρότερες µέρες είναι πια παρελθόν.     

Οι εξελίξεις στην Αµφίπολη έχουν χαροποιήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία αναζητούσε µια επικοινωνιακή διέξοδο  προκειµένου να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώµης από µίζερα και επουσιώδη θέµατα όπως η επικείµενη περικοπή των κύριων συντάξεων κατά 30%. Το Υπουργείο Πολιτισµού ανακοίνωσε, ήδη, τη στήριξη του έργου µε πρόσληψη δύο συµβασιούχων αρχαιολόγων µερικής απασχόλησης µε σύµβαση οκταµήνου. Το µέτρο, όµως, σκοντάφτει στην τρόικα, η οποία ζητάει ισοδύναµα µέτρα προκειµένου να µην εκτροχιαστεί το δηµοσιονοµικό κενό.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας θα ενισχύσει το έργο παραχωρώντας 15 καθηγητές Θρησκευτικών, οι οποίοι από φέτος θα διδάσκουν Χηµεία και Κοσµογραφία και θα απασχολούνται στις ανασκαφές το υπόλοιπο του ωραρίου τους. Ανακοινώθηκε, επίσης, η δηµιουργία Μουσείου της Αµφιπόλεως στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα είναι Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα στελεχωθεί µε το προσωπικό που θα περισσέψει µετά τις προσλήψεις στο διαστηµικό κοσµοδρόµιο της Καλαµάτας. 

Τα κυβερνητικά επιτελεία µελετούν  τον τρόπο για την καλύτερη αξιοποίηση της σηµαντικής αυτής αρχαιολογικής ανακάλυψης. Ως πρώτο βήµα, µελετάται η µεταφορά της κυριότητας του τάφου στο ΤΑΙΠΕΔ, µε στόχο την άµεση παραχώρησή του σε ιδιώτες επενδυτές. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ένα φαντ από το Κατάρ, που θέλει να εγκαταστήσει στην περιοχή υδάτινο πάρκο (νεροτσουλήθρες), συγκροτήµατα πολυτελών κατοικιών, µαρίνα για ιδιωτικά σκάφη, γήπεδο γκολφ και καζίνο και να δηµιουργήσει πόλο προσέλκυσης αρχαιολογικού τουρισµού υψηλού επιπέδου. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, θα ιδρυθεί η Τάφος Αµφιπόλεως Α.Ε. και θα προωθηθεί σχέδιο νόµου που θα επιτρέπει το µπάζωµα του τάφου, την κατάτµησή του σε οικόπεδα και την αύξηση του συντελεστή δόµησης σε 8%. Άλλος µνηστήρας είναι η ελληνικών συµφερόντων µάµπα ντιβέλοπµεντ, µε έδρα τραπεζική θυρίδα στην Ελβετία, η οποία έχει καταθέσει προσφορά για αγορά του τάφου προς 60 ευρώ το τετραγωνικό. 

Το θέµα απασχολεί και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά να εξαιρεθεί ο τάφος από τον ΕΝΦΙΑ, να παραµείνει υπό δηµόσιο έλεγχο και να προχωρήσουν οι ανασκαφές µε ρήτρα ανάπτυξης. Ανακοίνωση εξέδωσε και η εσωκοµµατική αντιπολίτευση, η οποία µε αφορµή τα σηµαντικά ευρήµατα της Αµφίπολης επανέρχεται στο ζήτηµα της εξόδου της χώρας από το ευρώ.